Jdi na obsah Jdi na menu
 


    

 Obrazek

"Čistokrevným chovem" králíků se zabývám s malými přestávkami od roku 1980. V té době jsem si pořídil plemeno "činčila velká". Asi o dva roky později jsem pořídil "německé obrovité strakáče", kteří mě kromě své krásy zaujali i velikostí a chovatelskou náročností. Toto plemeno jsem neopustil dodnes.

Obrazek

Asi v roce 2007 ve mě začala hlodat myšlenka chovat jakýsi protipól - zakrslé strakáče. Vše urychlila návštěva výstavy v rakouském Welsu v prosinci 2008. Přiznám se, že tam jsem tyto "zwergschecken" viděl naživo poprvé. A v lednu 2009 jsem již několik zvířat vezl ze zahraničí domů.

Rok 2009 a 2010 byly roky, ve kterých jsem s chovem zakrslíků získával zkušenosti. Byly to roky hledání . Pochopil jsem, že výstavně úspěšný jedinec není vždy u zakrslíků nejvhodnější chovný jedinec. Chov komplikuje několik genetických faktorů.zstr-031.jpg

 

 

 

 

 

 

 

- Je to genetika strakatosti, kdy typický strakatý jedinec je vlastně heterozygot Kk. Ve vrhu se vyskytují další barvy - a to tzv. kominíci (celobarevní) a mlynáři (s redukovanou kresbou a bohužel i sníženou životností)

- Dále je to genetika zakrslosti, kdy typický zakrslík je též heterozygot Dwdw. Ve vrhu dvou takových jedinců se vyskytují neživotní mini zakrslíci, kteří do několika dnů hynou. Tomuto se lze vyhnout tím, že jeden z rodičů bude tzv. nepravý zakrslík (dwdw). Tito králíci jsou větší, mají delsí uši a jsou při posuzování náležitě trestáni. Na druhé straně takovéto samice mají početnější vrhy, snáze rodí a je-li partner Dwdw, mají i 1/2 "pravých zakrslíků" ve vrhu.

- neodpustím si určitý komentář stadardu, který považuje za ideál něco mezi. Praví zakrslíci mohou mít problémy s minimální hmotností. Moji mají 1,2 až 1,3 kg a jsou proto někdy paradoxně trestáni za nižší hmotnost. Ti nepraví pak snadno přesáhnou 1,8 kg a jsou opět trestáni za vysokou hmotnost a delší ucho. Obojí mohou být sourozenci z jednoho vrhu.

- u zakrslíků jsou obecně poměrně malé vrhy, z těchto, ale i dalších důvodů nebude asi nikdy na výstavách zakrslých strakáčů mnoho a u jejich chovu setrvá dlouhodobě jen málo chovatelů. Přesto jejich chov stojí za to.zstr-020.jpg

 

 

 

 

 

zstr-018.jpg

zstr-044.jpg

 Celobarevný jedinec (tzv. kominík). I takového lze využít v registrovaném chovu

 

 

 

 

 

 

1,0  C10-0 23-12  oc.95,5 b  (vlastní odchov)

dscf3112.jpg

dscf4064.jpg

1,0 C2-2 23-11(vlastní odchov)

 

 

 

 

 

 

dscf4283.jpg

 

 mláďata - Zstr. modrý a modrý a černý kominík. 2013

 

 

 

 

 

dscf4266.jpg

 

 Nová naděje pro chovnou sezonu 2014. 1,0 C5-3 19-16 (z odchovu pana Ing. J. Kratochvíla)

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky zakrslý strakáč