Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chovu holubů se věnuji asi pět let a přiznám se, že zatím u mne nevyhrálo to správné plemeno. K založení chovu nestačí vybrat si plemeno podle vzhledu a pak jej chovat, ale vybrané plemeno si "ohmatat chovem" . Proto v současné době "ohmatávám" tři plemena holubů, překvapivě velice rozdílná.

Prvním plemenem holubů, kterým se snažím zabývat je český bublák bílý. Mám určitou slabost pro bílou barvu u holubů. Po počátečním rozjezdu jsem usoudil, že holubi, které vlastním nejsou ti praví - byli moc velcí a dlouzí - spíše německého typu. Proto jsem na jaře 2008 zakoupil v Lysé n. Labem holoubka podle mých představ a vybral dle mého názoru nejvhodnější holubici a začal jsem znovu. Takže jsem na začátku.

Na výstavách mě vždy fascinovali bradavičnatí holubi. Nemohu tvrdit, že se mi od začátku líbili, ale postupem času se pro mě stali drogou. Má představa, sehnat si několik párů bílých indiánů se v krátké době rozplynula. Překvapilo mě, jak je u nás malá základna. A tak mám dnes kromě bílých i červené, žluté, černé a šedohnědé. Jen vlastních bílých se nemohu dochovat. Hlavně výstavnictví u těchto holubů je běh na dlouhou trať. Holubi zrají až kolem třetího roku a tam ještě se svými odchovy nejsem. Obrazek

Třetím plemenem, které chovám pouze rok je dánský stehlík. Toto plemeno mě učarovalo na EV v Praze - Letňanech. V současné době mám sestaveny tři páry a několik kusů odchovu.Obrazek

Jistě uznáte, že z takovéto skladby plemen se těžko vybírá favorit. Sám jsem zastánce myšlenky, že se má dělat jen jedna věc, ale pořádně. Bohužel se mi to nedaří v praxi naplňovat, jak je patrno z těchto internetových stránek.

 

 

 

28.11 - 29.11.2009 jsem vystavil dva holuby ( dánský stehlík ) na okresní výstavě v Č.Budějovicích. ( 2x 93b.)

ObrazekObrazek